Bisikletin, icat edildiği 19. yüzyıldan bugüne, tasarımı kadar kültürel değeri de dönüşüm gösterdi.
Bir etkinlik rüzgarıyla Napoli Arkeoloji Müzesi’nden içeri çekiliyoruz.
“Bir objenin sahibi ile yolculuğunun sonu gelince, benim o obje ile yolculuğum başlar.”
Polonya, Wronów’da bulunan bir arılıkta çekilen film Arıcı, insan ve doğanın ilişkisine odaklanır.
Yıl 1996. Eski Doğu Almanya'da, Leipzig'deki Astoria Oteli’nde bir resepsiyonist Beyaz Süit'i gösteriyor. Hâlâ bir koruyucu meleğin Astoria'yı kurtarmasını umut ettiğini söylüyor.
Irfan Noor K, sadece bu belgeselin yönetmen ve yapımcısı değildir. Aynı zamanda filmin farklı karakterlerinin arasındaki bağdır.
Birkaç yıldır dünyada şehirden şehre gezdikten sonra ressam Ksenia, Oka ve Volga nehirlerinin kesişme noktasında konumlanan memleketi Nizhny Novgorod’a dönmek için büyük bir arzu hissetmeye başlıyor.
Hem dini törenlerde hem tıpta, hem temizlik için hem de güzellik için kullanılan kokular tarih boyunca yaşamlarımızın vazgeçilmez parçaları oldular.
Ladakh is a remote region in the Indian Himalayas sandwiched between India, Pakistan and China.
Benin’de, ‘Voodoo Günü’, resmi tatil günüdür. Bu ülkede tanrılar insanlara o kadar yakındır ki bir arabulucu rahibe ihtiyaç duyulmaz, tam tersine siz ruhlarla doğrudan temasa geçiyorsiniz ve ne isterseniz bir yıl içinde gerçekleşir.
Akdeniz’de bulunan bir ada olan Malta’nın geleneksel müziği ghana, kadınların çatılarda komşularıyla ettikleri sohbetlerden çıktı.
Urfa’nın geleneksel taş evleri, bakımsızlık ve modern yaşamın değişen ihtiyaçları nedeniyle büyük zarar gördü.
Güney İtalya'da bulunan Cavallerizzo köyünün sakinleri, Arnavutluk'tan 15. yüzyılın ikinci yarısında Osmanlı ordusu tarafından işgal edildiğinde kaçan göçmenlerin torunlarıdır ve eski bir Arnavut lehçesi konuşurlar.
Suriye'deki savaş etraflarında şiddetle devam ederken, küçük bir grup arkeolog, müze küratörü ve görevli, Halep Ulusal Müzesi'ndeki anıtsal antika koleksiyonunu korumak için canla başla mücadele ediyor.
“Deniz kıyısı tatili” tam da İngiliz yaşam tarzını yansıtan bir deneyimdir, aynı 19. Yüzyıldan beri sahilleri kaplayan plaj kulübeleri gibi.
Ali Paslıoğlu, 51 yıldır Kayseri Eski Sanayide bir demirci atölyesini işletiyor.
Denizlerin karşı karşıya olduğu tehditlere dikkat çekmek üzere hazırlanan belgesel film, İzmir Mordoğan’daki balıkçıların mücadelesine şahitlik ediyor.
Baburao Ladsaheb, Mumbai’de bir gecekondu mahallesinde yaşayan mütevazı bir afiş ressamıyken şans eseri kendini Hindistan’ın Holywood’u Bolywood’da dekor ressamı olarak bulur.
Göçmenlik deneyimi yaşamış kişiler Alman toplumuna nasıl uyum sağlarlar?
İnsanın doğaya üstünlüğünü reddeden bir "derin ekolojist" olan, çoban ve sosyolog Vasilis Fourkiotis, atalarının, bugün postmodern dünyanın spiritüel fikriyatına batmış durumdaki topraklarında adım adım ilerliyor.
Kuzey Rusya’nın dağlık ve ormanlık alanlarında yaşayan Khanty halkı, Taş Devri’nden bugüne aynı şamanik ritüelleri uygular ve hala aynı dini inançlara sahiptir.
Dokuma, insanlığın bildiği en eski sanatlardan biridir.
“Dövme Devrimi” antik zamanlardan günümüze dövmeye ilişkin değişen tutumların izini sürüyor.
Ekolojik tahribata karşı bahçelerin önemini anlatan film, bireysel çabalarla günümüzün küresel sorunlarına karşı mücadele edilebileceğini vurguluyor.
Foça, 5000 yıla dayanan tarihi boyunca pek çok uygarlığa ev sahipliği yapmış bir kent.
Barselona'da bulunan bir tasarım ajansı olan La Casa de Carlota, diğer tüm grafik tasarım şirketleri gibi, en yaratıcı yetenekleri bulmak ve bünyesinde tutmak için tasarımcılarına iyi ücretler ödüyor.
İnsanlığın başından beri sanat ve ruhani meseleler her zaman iç içe geçmiştir.
Ordu’yu sel bastığı zaman fındıklar dalından kopup bir hamsi sürüsü gibi denize akar.
İzmir’in Roman nüfusunun çoğunu barındıran Tenekeli Mahalle’ye, kötü namından dolayı şehrin diğer sakinleri yılın 364 günü “yasak bölge” olarak bakar.
Cep telefonlarının ve dizüstü bilgisayarların gezegenini en ücra köşelerine gittiği günümüzde, “teknoloji devrimi” öncesi dünyayı hayal etmek bile zor.
Türkiye'nin güneydoğusunda bulunan Mardin'in Dargeçit köyünde, Dicle Nehri kıyısındaki bir tarlada köylüler antik boncuklar keşfettiler.
Modern endüstriyel tarımın gelişmesiyle, dünyanın yemek yeme şekli değişti ama bu değişim her anlamda olumlu bir şekilde gerçekleşmedi.
Morteza'nın dedesi için Kay Kay, görkemli mirası Şehname'de anlatılan efsanevi kral Kai-Kavus’a dayanan bir köydü.
Ege Adalarından en sığı olan Limni, eskiden beri yoğun hayvancılık ve tarımsal faaliyetleriyle bilinir.
Vedia Törün ile tanışan hiç kimse, ondan etkilenmediğini söyleyemez.
“Şırdak”, aslında Orta Asya'nın şaman Kırgız kabileleri tarafından, kubbeli bir tür çadır olan yurtlarını yalıtmak ve süslemek için kullanılan, bu hareket eden evleri kışın sıcak ve yazın serin tutmaya yarayan geleneksel keçe halıdır.
Miren, kırsal kesim ile derin kökleri olan ve özgürlük sevgisine sahip, 2 çocuğu ve 170 koyun sürüsüyle yalnız yaşayan Bask bir çobandır.
‘Krandaubel’ Danube Irmağı Kıyılarında, özellikle Viyana çevresinde görülebilecek son derece sıra dışı bir çeşit balıkçı teknesidir.
Birleşmiş Milletler 2022’yi Küçük Ölçekli Balıkçılık ve Su Ürünleri Yılı ilan etti.
Božidar Vidaković, çok uzun zaman önce yoksulluktan kurtulmak ve kendine yeni bir hayat kurmak için Hırvatistan'daki geniş ailesini terk etti.
Güney İtalya’daki Agrigento şehrine bağlı küçük bir kasaba olan Siculiana’da bulunan siyah İsa heykeli yerel bir geleneğin tam göbeğinde yer alır.
Bazı akademisyenlere göre maskeli gösterilerin kökeni antik Roma’daki Saturnalis Festivali, ancak bugün, bu gürültülü, kara kış kıyafetlerine bürünmüş kostümlerle bezeli şenlikler dünyanın farklı yerlerinde görüldükçe, izlerin Antik Yunan ve Mısır Kültürlerine kadar uzandığı tartışılıyor.
Foça'da uygarlıklar bir taş üstünde yükselir; Foça Taşı...
Türkiye’nin Güneydoğusundaki Batman şehrinde bulunan dekoratif bir çeşme, antik şehir Hasankeyf’in rölyef imajıyla süslenmişken, gerçek Hasankeyf, bugün Ilısu Barajı nedeniyle su altında.
“Stand açıyoruz, Zabita geliyor, tablacı ‘kaldır’ diyor. Turist geliyor ‘sanatçı’ diyor.”
Yönetmen Bülent Boral’a göre, Taşlarla Konuşan Adam, Mehmet Kuşman’ın değişim/dönüşüm hikayesidir.
Kısaca "Theophilos" olarak anılan Theophilos Hadjimihail, 20. yüzyılın en tanınmış Yunan halk ressamıdır.
Türkiye'nin Karadeniz bölgesindeki bir dağ köyünde çekilen ”Topraktan Sürgüne”, tarımsal uygulamalardaki değişimlerin hem kırsal çevreyi, hem de yerel nüfus ile yaşadıkları arazi arasındaki ilişkiyi nasıl etkilediğini inceliyor.
Inscribed in UNESCO’s List of Intangible Cultural Heritage in 2017, rebetiko music synthesized Anatolian and Greek musical traditions into a form of “Aegean Blues”.
Yeşilçam Türk sineması için neyse, Unkapanı da Türk pop müziği oydu: Endüstrinin kalbi.
Malagne, Belcika’da bulunani Rochefort arkeoparkındaki atölyelere katılan ziyaretçiler, eski Gallo-Romalı çiftçilerinin hayvanları ve mahsulleri nasıl yetiştirdiklerini öğrenebiliyorlar.
Şili, Santiagolu ressam Jo Jo Fuentes’in ilgi alanı, mimari mekanların insanlar üzerindeki psikolojik ve sosyal etkileridir.
Yaklaşık 60 farklı opera ve 21 bale gösterisinin yılın 300 günü gösterildiği Viyana Devlet Operası dünyanın en meşhur opera sahnelerinden biridir.
Güneybatı Çin’deki karstik dağların derinliklerinde bulunan ücra Huaili Köyünde, dev bronz davullar Yao Halkı tarafından günümüzde halen kullanılmaktadır.