Zanskar'a Piyano Taşımak

Bütün gününü şezlongda uzanıp pasta börek yiyerek geçireceği emekliliğine hazırlanan 65 yaşındaki piyano akortçusu Desmond O’Keefle, bunun yerine kırk yıllık meslek hayatının en zorlu ve tehlikeli teslimatını yapmaya karar verir: 100 yıllık Broadwood and Sons marka bir duvar piyanosunu Londra’dan, Hint Himalayalarının göbeğine taşıması gerekmektedir.   

Alaadin’in Mağarasını andıran atölyesinden, genç ve azimli iki yardımcısıyla yola çıkan Desmond’un, Londra’nın renkli Camden Town semtinden dünyanın en ücra köşelerinden birine doğru heyecan verici yolculuğunun son durağı Zanskar bölgesinde bulunan, deniz seviyesinden 4250 metre yükseklikteki Lingshed Köyünün ilkokuludur.

Yerel halk Şerpalardan oluşan bir takımın yaklar ve midilliler eşliğinde destek olduğu üçlü, nefes kesici dağ yollarından geçerken bir yandan da bambaşka bir yaşama şekliyle yüzyüze gelir. Bugün değişimin eşiğinde bulunan, sükuneti ve meşakkati eşit bir şekilde barındıran bu dünya, üçlünün kendi yaşayışlarını çeşitli şekillerde sorgulamasına neden olur.

Yolculuğun başarıya ulaşması durumunda bu, dünya tarihinin en yükseğe taşınan piyanosu olacaktır. Daha önemlisi, bu yolculuk, muhtevası kültürler arasında köprüler kurmak, birlikte güçlenmek ve bir arada neşelenmek olan müziğin evrensel gücünü en yalın şekilde ortaya koyma imkanına sahiptir.

Filmin orjinal müziği Ernst Reijseger tarafından Werner Herzog’un katkılarıyla bestelenen“Cave of Forgotten Dreams” isimli parçadır.

Piyano akortçusu, besteci ve Michal Sulima’nın “Zanskar’a Piyano Taşımak” filminin ilgi çekici yıldızı Desmond O’Keeffe (1949-2018) maalesef hayatını kaybetti. Dünyaya ender gelen insanlardan biri olarak sevgiyle anılacak.