FOÇA
5.000 yıllık medeniyetiyle.. Ege denizinin doğal harikası..
Bugün Foça, M.Ö. 11. yy’da kurulmuş, antik çağın önemli İyon kentlerinden Phocaea (Phokaia)nın olduğu yerdedir. Arkeolojik bulgular, bölgede 5000 yıldır yaşandığını ortaya koymaktadır. Foça arkeolojik mirasının en öne çıkan yapılarından biri olan ve Foça’nın doğal limanının merkezindeki Kybele Tapınağı üzerine inşa edilmiş Athena Tapınağı, bugüne kadar keşfedilen en eski İyon tapınağıdır.
Foça 2013 yılında UNESCO’nun geçici Dünya Mirası listesine girmeye hak kazandı.
13. yy’da Foça Ceneviz ticaret kolonisi oldu ve bu dönemden kalan, günümüze kadar iyi korunmuş kent surlarıyla, 2013 yılında UNESCO’nun geçici Dünya Mirası listesine girmeye hak kazandı.
Foça’nın surları, İyon, Bizans, Ceneviz ve Osmanlı kültürlerinin bir karışımıdır ve bir kısmı, ilgili döneme ait yapı teknikleriyle restore edilmiştir.
Surların, kentin çifte limanının ortasındaki bölümünün önünde, ziyaretçilere ayrılan gezinti yolunun bir parçasını oluşturan 16 kemerli kordon bulunur. Foça’ya gelen misafirler hem bu deniz kenarındaki yürüyüş yolunda, hem de 19. ve erken 20. Yüzyıllarda inşa edilmiş ve kentin yakın tarihinden esintiler taşıyan taş evlerin bulunduğu arka sokaklarında dolaşmaktan keyif alırlar.
Tarihteki önemli rolünün yanında Foça, ismini aldığı Akdeniz fokları dahil, nesli tükenmekte olan birkaç türe de yuva olduğundan, ekolojik değer taşımaktadır.
1990’da Özel Çevre Koruma Bölgesi ilan edilen Foça, bu sayede, kitle turizminin neden olacağı sorunlardan uzak kalmış, günün getirdiklerinin, liman boyu sıralanan balık lokantalarında ikram edildiği, yaşayan bir balıkçı kasabası olarak varlığını sürdürebilmiştir.
Yazın kasabanın merkezindeki küçük oteller, Ege’nin berrak sularının tadını çıkarmak isteyen tatilcilere hizmet vermektedir. Yine de kasaba halkının misafirperverliği, yıl boyu, Foça’yı İzmir, Manisa ve çevresinden günübirlik gelen turistler için cazibe merkezi yapar.
Foça’nın iyi korunmuş surları, bu büyüleyici sahil kasabasına UNESCO’nun Geçici Dünya Mirası listesinde yer edinmiştir.
Surlar, Foça’nın Ceneviz ticaret kolonisi dönemi rolüyle birlikte Greko Romen, Bizans ve Osmanlı tarihindeki yerini hatırlatır.
Ege Denizi'ne bakan tepedeki yel değirmenlerinin altında, bugüne kadar keşfedilen en eski İyon tiyatrosu olduğuna inanılan, kazısı kısmen yapılmış antik bir tiyatro yer almaktadır.
Akdeniz Foklarının kalan son yuvalarından biri olan ve diğer nesli tehlike altındaki deniz canlılarının yaşamlarını sürdürmeleri için biyolojik zenginlikler taşıyan Foça'nın doğal ortamı, en az tarihi kadar çekicidir.