Foça Film Günleri - 2023 Filmler

Photo 6 ALI_AND_HIS_MIRACLE_SHEEP-11

Büyükannesinin unutulmaz Sümer ağıtlarının rehberliğinde 9 yaşındaki dilsiz Ali, koyunu Kirmeta’yı kurban olarak kadim bir azizin türbesine doğru 400 km’lik zorlu bir yolculuğa çıkarır.

AnneTurkler

Kurtuluş ve Hasan Özgen’in filmi, Türklerin Orta Asya’dan Anadolu’ya taşıdığı ‘göçebe’ kültürel mirasın izini sürerken, Batı sömürgeciliğinden miras kalan ‘medeni’ ve ‘barbar’ kavramlarını da sorguluyor.

Antica

Bir grup trekçiler, İtalya’nın en eski yollarından biri olan Antik Sicilya Transversal’ında Sicilya boyunca bir yürüyüşe çıkıyorlar.

Photo 3 SMHAN_ASLAN_2

Anadolu’dan gelen rengarenk motiflerle işlenen kofi, Adıyaman köyü kadınlarının bölgeyi, etnik kökenini ve medeni durumunu temsil ediyor olabilir.

altar

Berlin’deki bir müze koleksiyonundaki muhteşem Budist Evi Sunağının kökenlerinin araştırılması, Nepal’deki Budist sunaklarının ritüellerinin ve mimarisinin çeşitli yönlerini ortaya çıkarıyor.

ICeage

Orta Meksika’daki bir bölgede keşfedilen küçük bir kemik, Asya’dan Amerika’ya insan göçüne dair tüm anlayışımızı altüst edebilir mi?

Margoum

Güney Tunus’ta Oudhref’in kadınları yağmur kadar değerlidir. Tezgahlarının ardında varlıklarını ve benzersizliklerini kanıtlama çabası içindeler…

ephemeralgreece

Kuzey Yunanistan Ulusal Tiyatrosu’nun özel kostüm sergisine yapılan kamera arkası ziyareti, görsel bir şölenin yanı sıra kostüm tasarımının tiyatronun büyüsüne nasıl katkıda bulunduğuna dair fikir veriyor.

TOrito

Silao, Guanajuato’daki LGBT+ topluluğu, sesini 19. yüzyıla kadar uzanan Meksika halk danslarından bir karakter olan “Marínguía”da buluyor.

Etrim

Hayatları, dokundukları halılardaki düğümler kadar sıkı bir şekilde birbirine bağlı olan üç kuşak Bodrum kadını.

Evler

Ertuğrul Karslıoğlu, UNESCO’ya göre ‘iki farklı uygarlığın bağımsız örnekleri değil, farklı dönemlerde yaşamış insanların oluşturduğu bir mirasın ayrılmaz parçaları’ olan Stratonikeia Antik Kenti ve Eskihisar köyünü tanıtıyor.

Photo 3 EVSEYEV_Still_6

Yerel bir tarihçi, ‘Batı’nın son pagan nüfusu’ olarak da bilinen, Rusya’nın Fin-Ugor halkı Mari’nin geleneksel kültürünü belgelediği için Sovyet sisteminin düşmanı haline gelir.

40 years on

Süha Arin’in Akdeniz’in iç bölgelerindeki geleneksel ormancıların yaşamlarını belgeleyen ufuk açıcı filminden 40 yıl sonra yönetmen Sezer Ağgez ‘Tahtacı Fatma’yı aramaya çıkıyor – Arın’ın eski ekiple beraber.

Photo 5 Untitled_1.66.1

Selim Alan’ın filmi, arşiv görüntüleri ve yeni röportajlar aracılığıyla Türkiye’nin güneydoğusundaki göçebe Kürt topluluklarının yaşamlarına bakıyor.

GOrdion 1

Kadir Uluç’un bu kısa belgeselinde, atalarının binlerce yıldır yaptığı gibi, sabahın ilk ışıklarında sürüleriyle yola çıkan Gordion çobanlarını izliyoruz.

Photo 4 KLTEPE_-3

Bugüne dek Kültepe-Kaneş’te arkeologlar Anadolu’nun bilinen en eski yazılı belgeleri olan 20.000’den fazla kil tableti ortaya çıkardı. Bu 70 yılı aşkın süredir devam eden kazıları takip edin.

Pergamon

Serdar Yılmaz’ın kısa belgeseli anlatım, canlandırma ve biraz animasyon aracılığıyla Bergama’daki tiyatro geleneğine ve bunun demokrasiden otoriterliğe geçişi nasıl yansıttığına bakıyor.

Stitch by Stitch

Meksika’daki bir kadın nakış kolektifi, geleneksel Maya desenlerini aktarırken yeni tasarımlar geliştiriyor ve gelecek nesiller için cinsiyet rollerini genişletiyor.

Kara Vicdanli 1

Yönetmen Dilek Kaya, eski bir araba telefonunu Foça sokaklarında gezdirerek, Kara Vicdanlı’yla ilgili anıları gün yüzüne çıkarıyor.

The Quay

1922 öncesi İzmir’de ve çok kültürlü bir medeniyetin geliştiği dar bir kara şeridi olan ünlü sahilinde nostaljik bir yürüyüş.

aMusicaltale

Mekânların içinde anılar, ortak sevinçler, üzüntüler ve bir tarih vardır. Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’nın Ankara’daki mekânında da çok güzel ama taşınması zor olan tarihi bir arp var…

Photo 9 3D_via_romana

Altın pusulalı bir kadın, bozuk parayla gömülmüş bir iskelet, çantasıyla birlikte mezarına giden doktor; arkeologların ortaya çıkardığı, bizi antik Roma Lizbon’unda yaşayan insanlarla tanıştıran hikayeler.

Sheol1

Arkeolog Wojtek Mazurek, Polonya’daki eski bir Nazi imha kampının yerinde yeni bir anıt müzenin inşasına başlanabilmesi için araştırmasını tamamlaması konusunda baskı altında.

Photo 2 1

Köylerinden hiç dışarı çıkmamış çocuklar için şehirler tuhaf ve korkutucu yerlerdir. Ancak kırsal kesimdeki aileler artık ekonomik olarak hayatta kalamazken, bu son köy çocuklarının – ve kırsal geleneklerin -geleceği belirsiz.

Sosandra

İtalya’nın Viesta kentindeki Santa Eufemia’da denizcilerin bir zamanlar Venüs’e adak sundukları mağaralar ve günümüz denizcilerine Adriyatik Denizi’nin dalgalı sularında hâlâ rehberlik eden 19. yüzyıldan kalma bir deniz feneri bulunuyor.

glass

İran’da asırlık geleneklere uygun olarak cam ve çömlek üreten modern bir atölyenin büyüleyici sesleri ve görüntüleri.

stone websi

Antik Ostia limanındaki mozaiklerin restorasyonu ile birlikte Antik Roma’nın imparatorluk filolarındaki denizcilerin yaşam tarzı ve alışkanlıkları yeniden keşfediliyor.

EFFE•LABELS2022-2023•Color_transparant-background
avrupa-birliği-sivil-dusun-programii

Bu web sitesi Avrupa Birliği Sivil Düşün Programı kapsamında Avrupa Birliği desteği ile hazırlanmıştır. İçeriğin sorumluluğu tamamıyla FOÇA FİLM GÜNLERİ'ne aittir ve AB’nin görüşlerini yansıtmamaktadır.

Grif cd1

Copyright 2019 Foça Film Günleri | © Her Hakkı Saklıdır.