Anne Türkler Geliyor - İki Tarih Arasında
Anne Türkler Geliyor poster

Uygarlık-medeniyet büyülü bir kavram…Ancak günümüzün “medeniyet” kavramı, modern kapitalizmin toplumları sömürgeleştirme evresinin miras ve bu bakış Dünya’yı “uygarlar” ve “barbarlar” olarak ikiye bölüyor. Küresel emperyalizm de bu ideolojiye dayanarak dünyanın her tarafını işgal edip yağmalıyor, halkları köleleştiriyor. Belgesel, Türklerin tarihi üzerinden “uygar-yerleşik” olanla “barbar- göçer” olanın tarihsel köklerinden bakarak yola çıkıyor. Göçer gelenek ile yerleşik mülkiyetçi toplumların iş birliği ve çatışmasından doğan devlet anlayışına değiniyor ve Türklerin bu mirası, Anadolu’da gerçekleştirdikleri Selçuklu ve Osmanlı gibi yerleşik toplum-devlet yapıları üzerinden de ele alıyor. Belgesel, kaba ve etnik milliyetçiliğe de hamaset yerine akıl ve bilgi odaklı bakmanın sonuçlarını gösteriyor.  Tarihin kahramanlar kadar, toplumların, kurumların, gelenek ve kültürlerin de tarihi olduğunu vurgulamaya çalışıyor.

AnneTurkler headshots

Kurtuluş Özgen (d.1971) kurmaca olmayan filmler üretmiştir, çeşitli film festivallerinde ve fotoğraf yarışmalarında jüri üyeliği yapmıştır. New York, Boston, Toronto, Montreal, Mexico City, Rio de Janerio, Londra, Lizbon, Weimar ve Selanik başta olmak üzere 70’in üzerinde festivalde filmleri gösterilen Özgen’in 15 adet uluslararası ve ulusal ödülü vardır. Özgen halen AHBVÜ Güzel Sanatlar Fakültesi, Fotoğraf ve Video Bölümünde Doçent olarak çalışmaktadır. Akademik çalışmalarını belgesel sinema, düşünce sineması, sinematografi, video sanatı ve yeni medya üzerine sürdürmektedir.

HASAN ÖZGEN, 1947 yılında Milas’ta doğdu. 1968 yılında Hava Harp Okulu’ndan mezun oldu ve bir süre “uçuş eğitimi” gördü. 1972’de ‘siyasal nedenlerle’ Hava Kuvvetleri’nden ilişiği kesildi. 1974-1982 yıllları arasında TRT Haber Merkezi'nde çalıştı. 1983 yılında Suha Arın’la birlikte MTV A.Ş’yi kurdu. 1987'de kendi ajansını kurdu. TRT ile başlayan sinema-tv deneyi, ağırlıklı olarak belgesel filmlerin üretimine katılarak gelişti. Kameraman, görüntü yönetmeni, senarist ve yönetmen olarak çalıştı. Hasan Özgen’e, 2013 yılında TRT Onur Ödülü verildi. ÇEKÜL-Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı kurucu ve yönetim kurulu üyesi, TKB-Tarihi Kentler Birliği Danışma Kurulu Üyesi, BSB -Belgesel Sinemacılar Birliği kurucu üyesi ve TGC-Türkiye Gazeteciler Cemiyeti üyesidir.