“Doğu Akdeniz'de 3 Festival Kültürel Alışveriş" ortak projesinin sona ermesinden 1.5 yıl sonra, festival yönetmenleri Deborah Semel Demirtaş (Foça Film Günleri), Stavros Papageorgiou (Kıbrıs AEI Film Festivali) ) ve Kostas Spiropolous (Aegean Docs) nihayet geçen hafta Lefkoşa'daki Kıbrıs AEI Film Festivali'nde yüz yüze görüştüler. Deborah, festival jüri üyesi olarak festivale katıldı, Kostas ise, "Arcadia 1900. Champagne d' Orient" adlı filminin gösteriminde yer almak için oradaydı.

Bir ilk yüz yüze görüşme de Deborah ve Kıbrıslı film yönetmeni Mine Balman arasında gerçekleşti. Mine, 2022 baharında ABD Türkiye Büyükelçiliği'nin sponsorluğunda düzenlenen çevrimiçi MasterClass serisine katılan 13 kadından biridir. İki deneyimli Amerikalı film yapımcısı Cynthia Kane ve Anjanette Levert tarafından yürütülen MasterClass serisinin amacı, Kıbrıs, Yunanistan ve Türkiye'deki kadın yönetmenlerin yapımcı olarak becerilerini geliştirmelerine imkan sağlamaktır.

Ayrıca katılan kadınlara mevcut projelerini tanıtma ve geri bildirim alma fırsatı da sağlandı. Mine Balman’ın çevrimiçi programında sunulan film “Olivia”, son bir yıl içerisinde hem Kıbrıs’da hem de uluslararası festivallerde birçok kez gösterildi. Geçen haftaki Kıbrıs AEI Film Festivali'nde gösterilmesinin yanında, Paschalis Papapetrou'nun yönettiği “Hacısavvas Anısına” filmiyle paylaştığı “İzleyicilerin Favorisi” ödülünü de kazandı. Kostas Spiropolous'un yönettiği “Arcadia 1900. Champagne d'Orient” filmi ise festival jürisinden “Özel Mansiyon Ödülü” aldı.