earth-market

Atölye

Kültür Mirası Olarak Çiftçilik

Tarih

Cumartesi, 19 Ekim 2019

Saat

15:00 - 16:00

Katılımcı

15 Max

Yönetmen

Ramazan Emiroğlu

Yapımcı

Nilgun Yanık Emiroğlu

Çiftçi: Geçimini toprağı ekip biçerek sağlayan kişi. Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulduğu yıllarda ‘köylü milletin efendisi’ydi. Köylülüğün gelişmesi için kooperatifler kuruldu. Çiftçiye hak ettiği değeri veren, koruyan, kollayan bir tarım politikası uygulandı. Bugün ise tarım sektörü, küresel neo liberal bir sisteme mahkum oldu. Tohumunu satamayan, tarımsal ilaçlara ve lisanslı tohuma bağımlı, maliyetini karşılayamayan, tarım kredisini ödeyemeyen, zarar eden bir çiftçi var artık karşımızda. Küçük aile işletmeleri, tüm bu olanları iliklerine kadar hisseden, onlar. Bizim için onlar yok olmaya yüz tutmuş birer ‘kültürel miras’.

Eski bir beyaz yakalı plaza çalışanı, televizyona içerik üreten bir gazeteci olan belgesel yapımcı Nilgün Yanık ve yönetmen Ramazan Emiroğlu ile biz, Foça’nın Yeryüzü Pazarı’ndaki küçük aile çiftçilerine bu bakış açısıyla bakacağız ve onların sesi olmak için kısa bir tanıtım filmi çekeceğiz. Filmi çekmeden önce tanıtım filmi hakkında pratik bilgi verilecek – ön hazırlık (araştırmalar, okumalar, uzmanlarla buluşup danışmanlık almak) - röportaj (soru formlarını hazırlamak, filmde yer alacak kişilerin doğallığı sağlamak, onlardan istediğiniz bilgileri almak) - filmin anlaşılır olması için görüntü detayları toplamak ve bir kurgu tasarımı yapmak.

Yönetmen Ramazan EMİROĞLU 1972’da İstanbul doğumlu. Kariyerini İstanbul’da, iletişim / medya alanında kurgu editörü ve sanat yönetmeni olarak çalıştı. 2008-2013 yılları arasında NTV ve STAR'da kurumsal tanıtımlar hazırladı. 2003-2008 yılları arasında İMAJ reklam ve prodüksiyon şirketinde klip, reklam ve tanıtım filmleri kurguladı. 2001 yılında Galatasaray Üniversitesi kurgu atölyesinde ders verdi. 1990-2003 yıllarında prodüksiyon şirketlerinde ve freelance olarak, birçok belgesel film ve reklam filminde çalıştı. 2008’de fotoğraf çekmeye başladı. 2013 yılından bu yana İzmir’de yaşıyor. İnsanın doğayla ilişkisini anlatan kültürel filmleri çekiyor. Nilgün Yanık Emiroğlu ile evli.

Yapımcı Nilgün EMİROĞLU 1977’de İzmir doğumlu. Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik bölümü mezunu. Okul yıllarında, yeni kurulan Türkiye’nin ilk haber kanalı NTV’nin tanıtım departmanında asistan olarak çalışmaya başladı. Yönetmenlik ve yapımcılık üzerine deneyim kazandı. 15 yıl süren kurumsal meslek hayatını Doğuş Yayın Grubunda tamamladı. 1997-2011 yılları arasında NTV, 2011-2013 döneminde NTV ve STAR kanallarının Tanıtım bölümünü yönetti. Tanıtım filmleri alanında edindiği tecrübeyi, 2013’ten bu yana memleketi İzmir'e aktarıyor. Kır hayatını merak ediyor, kırdan, insan ve kültür hikayeleri anlatmayı seviyor. Ramazan Emiroğlu ile evli.

Gaetano

Atölye

Kültürel Mirasın Hikayesini Anlatmak İçin Stratejiler

Tarih

Pazar, 20 Ekim 2019

Saat

13:00 - 14:00

Katılımcı

20 Max

Yönetmen

Gaetano Maria Mastrocinque

Kültürel mirasın hikâyesini anlatmak için sinema filmini nasıl kullanabiliriz? Bu atölye, kültürel mirasın hikayesini ve bununla ilgili arkeoloji ve restorasyon gibi koruma alanlarını anlatabilmek için bir belgesel yapmanın çeşitli yöntemlerini, halkın ilgisini uyandıracak şekillerde sunuyor. Film yapımcıları halktaki ilgiyi canlı tutmak için doğru yöntemleri kullandıklarından nasıl emin olabilirler? Yaratıcı süreçte bilim insanının rolü nedir? Hikâyenin anlatılması gereken en önemli kısımları nelerdir? Ve hikâyeyi anlatmak için kullanılacak en iyi araçlar nelerdir?

Gaetano Maria MASTROCINQUE (doğum 1990, İtalya,Arezzo), çalışmalarında video ve filmlerin yanı sıra belgeseller de bulunan İtalyan bir film yönetmeni. Floransa Üniversitesi’nden Sosyoloji ve Sosyal Politika okuyup derece ile mezun olduktan sonra, Mastrocinque, Milano’daki Civica Scuola di Cinema ‘’Luchino Visconti’’’de film yönetmenliği üzerine ikinci bir derece yaptı. 2016 ‘’Clay’’ adlı deneysel video çalışmasıyla, içlerinde Kanada, Arjantin, Brezilya, Yunanistan, Almanya, İrlanda, İtalya, Portekiz ve İspanya’nın da bulunduğu çeşitli ülkelerde çok sayıda uluslararası gösterime katıldı. Yönetmenliğinin yanı sıra yapımcılığını da üstlendiği, 2017 yapımı kısa filmi ‘’Fire of Men’’ İtalya’da çeşitli ödüller kazandı ve 74’üncü Venedik Uluslararası Film Festivali’nde ‘’Genç İtalyan Yazarlar’’ ödülü için 18 finalist arasında kaldı. 2017 ve 2018’de Mastrocinque, iki kısa belgesel yönetti: Milano Politeknik Üniversitesi ve Milano Modern Sanatlar Galerisi’nin ortak çalışması olan ‘Uyanışlar’ ve ilgisini tamamen doğduğu kentin tarihine çevirdiği ‘’Arezzo Sorunu’’. Mastrocinque şu anda tarihî bir şövalye turnuvası hakkında ‘Hint Adaları’nın Kralı’ adlı uzun metrajlı film üzerinde çalışıyor.