Foça Uluslararası Arkeoloji ve Kültür Mirası Film Günleri (‘Foça Film Günleri’), 18-21 Ekim 2018 de gerçekleştirilecektir.

Foça TUDER’in desteğiyle, Foça Belediyesi tarafından gerçekleştirilen ‘Foça Film Günleri’, bugün Foça’da, Türkiye’de ve dünyanın her yerinde bize kalan arkeolojik zenginlik ve kültürel mirasın bir kutlamasıdır.

Arkeoloji ve kültür mirası konulu belgesel filmler Foça Belediyesi Reha Midilli Kültür Merkezinde gösterilecek, Türkiye’den ve yurt dışından davetli arkeologlar ve belgeselciler ile paneller ve söyleşiler gerçekleştirilecektir. Foça Film Günleri kapsamında sergiler, atölyeler ve kent merkezindeki arkeolojik ve tarihsel turlar da düzenlenecektir. Bütün faaliyetleri ücretsiz olacaktır.

1. Foça Uluslararası Arkeoloji ve
Kültürel Miras Film Günleri

Foça Uluslararası Arkeoloji ve Kültür Mirası Film Günleri (‘Foça Film Günleri’), 18-21 Ekim 2018 de gerçekleştirilecektir. Foça Belediyesi tarafından ve Foça TÜDER’in desteğiyle gerçekleştirilen ‘Foça Film Günleri’, bugün Foça’da, Türkiye’de ve dünyanın her yerinde bize kalan arkeolojik zenginlik ve kültürel mirasın bir kutlamasıdır. Arkeoloji ve kültür mirası konulu belgesel filmler Foça Belediyesi Reha Midilli Kültür Merkezinde gösterilecek, Türkiye’den ve yurtdışından davetli arkeolologlar ve belgeselciler ile paneller ve söyleşiler gerçekleştirilecektir. Foça Film Günleri kapsamında sergiler ve kent merkezindeki arekolojik ve tarihsel turlar da düzenlenecektir. Bütün gösterimler ve diğer etkinlikler ücretsiz ve halka açık olacaktır.

Foça’nın Tarihi ve Kültürel Mirasını Kutlamanın Önemi

Güzel kent Foça, Ege kıyısında İzmir’e çok yakın bir mesafede, limanlar ve korunaklı adalardan bir çemberin ortasında kurulmuştu. Bir zamanlar İyon Birliği’ndeki en güçlü kentlerden biri olarak dünya tarihinde önemli bir rol oynamış. Daha sonra Bizans İmparatoru VIII Mikhail tarafından Cenevizlilere bırakılan kent zengin bir ticaret limanı haline gelmiştir. Antik çağda “Phokaia” (yerel Akdeniz foku nüfusuna dayanarak Yunanca “fok” kelimesinden türemiştir) olarak bilinen Foça da Anadolu’nun “unutulmuş güzelliklerinden” biri olarak kabul edilebilir. İlçenin yoğun bir turizm olayı yaşamamaktadır, doğallığını ve bakirliğini korumuştur. Foça’nın iyi korunmuş taş evleri, misafirperver sakinleri, kristal berraklığındaki denizi ve dost canlısı balık restoranları ilçenin İzmir çevresindeki günübirlik ziyaretçilerin ilgisini çekmesine olanak sağlamıştır. Ve aynı zamanda ilçe sakinleri için rahat, “yaşanılası” bir ortam sağlamıştır.

UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne adaylığıyla çok yakın zamanda kabul edilen Foça’nın arkeolojik zenginliklerine rağmen ilçenin arkeolojik ve tarihi varlıkları henüz turizme dayalı ekonomiye entegre edilmedi. Yakın zamanda kültürel ve ekolojik turizme katkıda bulunmaya yönelik çabaların yanında büyüyen nüfusun yol açtığı ekonomik ve çevresel baskılar korumayı her zamankinden daha zor hale getiriyor. Dünyanın pek çok yerinde olduğu gibi Foça’nın da birçok kişi tarafından koruma ve gelişme arasında bir çatışma olarak görülen durumla başa çıkması gerekiyor. Aslında Foça Özel Çevre Koruma Bölgesi için 2016-2020 Eylem Planı bu durumu, bölgenin geleneksel yaşantısını ve tarihi dokusunu korumayı desteklemek amacıyla tarihi ve kültürel varlıkların korunmasıyla ilgili yerel nüfus arasında farkındalığı artırmayı amaçlayan etkinlikler için çağrıda bulunarak çözmeye çalışıyor.

Foça Film Günleri’nin ana hedefleri,

  • Türkiye’den ve dünyadan önemli arkeolojik ve kültürel miras örneklerini halka tanıtmak
  • Varlıkların korunmasının önemiyle ilgili farkındalığı artırmak
  • Sürdürülebilir turizmi teşvik etmek.